Găgăuzia şi oamenii ei

Sudul Moldovei, în Găgăuzia cu 2 prieteni francezi. De data aceasta nu m-am gândit să revăd Budjaku' prin ochii unui turist..Aveam impresia că recunosc locul acela ..de ani şi ani.

Mă uitam la oameni şi mă gândeam ce aspiraţii se nasc pe aici... Monumente nostalgice, aliniate într-o paloare absurdă noţiunii temporale. UTAG (Unitatea Teritorială Administrativă Găgăuză) părea că se conservă pentru un moment istoric. Acel moment care a făcut ca Uniunea Sovietică să cadă.. În ei se simţea neputinţa celor 24 de ani, evenimentele nefaste din cauza unor forme de comunicări paralele cu Chişinăul, oamenii s-au desprins de ceea ce le conferă statut - cetăţenie şi se izolează într-o istorie, pe alocuri inventată.

Găgăuzii ţin morţiş să nu îi numeşti moldoveni, pentru ei este o înjosire să trăieşti în Moldova. Ei spun că pământul acesta nu a aparţinut nicicând Moldovei, iar moldovenii, spun localnicii, au avut o poziţie supusă faţă de Uniunea Sovietică şi după "perestroika" Moldova nu a mai ştiut ce să transmită Moscovei, nici Europei. Şefii statutului RM, după 1990, nu au făcut decât să înrăutăţească situaţia, îmi spunea la un vin roşu de sud cineva care încerca să facă o afacere cinstită în turismul intern.

- Ivan Petrovich, de ce credeţi că Moldova nu înţelege problemele găgăuzilor?

-Nu înţeleg, nici nu au cum. Pentru ei noi suntem trădători sau inculţi pentru că nu ştim limba moldovenească. Dar noi nu suntem proşti, nu suntem idioţi nicicum, noi totul înţelegem şi aşteptăm.

-Ce spuneţi de Ucraina, Ivan Petrovich?

-Nu pot să spun nimic, mi-e milă de oamenii ăia. Eu stau aici, beau şi mănânc, dar ei.. ei ..uite-te, uite ce zic ăştia de la televizor. Îi bombardează, ei rămân tot pe loc. Aşa şi noi vom fi dacă vom simţi că suntem atacaţi.

-Să revenim la Ucraina. Nu credeţi că Rusia îşi permite cam multe?

-Rusia nu este vinovată, Rusia nu a făcut nimic. Să îşi amintească Ucraina cine a ajutat-o după cel de-al doilea război mondial... şi Polonia, să îşi amintească la fel cum a ieşit din război: Uniunea Sovietică! Ea a dat hrană şi apă lor. Ucrainei i-a dat Crimeea. Nu a fost ca acum între două state. Înainte în Uniunea Sovietică era un singur guvern, deci nu putem să spunem că Rusia a luat ceva ce nu i-a aparţinut. Avionul acesta care s-a prăbuşit şi a făcut 300 de victime, ucranienii sunt vinovaţi. Sunt sigur. Acum 8 ani la fel s-a întâmpla că un avion a fost deturnat şi au demonstrat că Kievul este vinovat, nu Rusia. Nici în prezent nu şi-au cerut scuze. De ce cutiile negre se află şi acum în UK şi nu spun nimic după expertiză. Acest avion, s-a prăbuşit în bucăţi mici pe o suprafaţă de 10 km. Un avion care este atacat de o rachetă pământ - aer, explodează şi se prăbuşeşte imediat. Acesta a fost prăbuşit de o rachetă aer - aer. Separatiştii ruşi nu au avioane, ci armata Ucrainei.Aici e o încălcitură cu toată investigaţia asta.. Separatiştii au permis accesul la locul prăbuşirii, dar Kievul a întârziat cu 5 zile...

-Dar nu credeţi că aceasta este o variantă a unei poveşti de propagandă pe aici?

-Ştii, nu îmi plac americanii, nici europenii, se bagă peste tot, europenii cu scupaitul - pentru că nu au arme să atace, iar americanii se bagă şi în c**** meu, că şi acolo au cum să aibă acces. Dacă sunt atât de buni, ceea ce fac ei, nu este propagandă? Transmit mesaje pe reţele de socializare fără să argumenteze.. Slab din partea lor..

-Sancţiunile pe care le-a primit Rusia, cum le comentaţi?

- Rusia râde... râde de toţi. Ei au totul.. Uite noi, noi ce facem acum cu pieţele noastre? Unde ducem toate fructele acestea, tot vinul... sunt pline combinatele de vin pe aici, nu au unde să îşi vândă.

-Şi Turcia? Aveţi speranţă?

- Ei ne spun că noi avem Guvernul nostru care să aibă grijă de noi..

-Şi nu îl aveţi?

- Nu. Eu nu pot să vorbesc moldoveneşte la 50 de ani. Dacă primesc o factură, eu trebuie să plătesc ca să o traduc. Nu mai vorbesc de birocraţia din Moldova...şi aproape toţi îmi cer limba moldovenească. De undeee???? vin Românii, învăţăm româna - găgăuza, vin ruşii, învăţăm rusa găgăuza. europa--engleza! Eu când să fac bani dacă învăţ numai limbi străine?!

Ivan Petrovich a lucrat 20 de ani în structurile de conducere a RM. Anul acesta s-a decis să îşi continue propria afacere. A cumpărat o terasă pe marginea unui lac, la intrarea în Comrat, şi conservă tradiţiile găgăuze. A adus fiica şi soţul ei să lucreze în restaurant. Soţia lui Ivan Petrovic are grijă de nepoată. În familie vorbesc găgăuză, iar când nu le ajung cuvinte ...trec la limba rusă.

Ivan Petrovich are ambii bunici înmormântaţi undeva în Siberia, victemele regimului stalinist. Cu toate acestea, el spune că Stalin nu a fost un personaj politic negativ. "A murit în hainele date de stat şi nu a lăsat testamente de milioane de ruble".

În prezent spunce cu mândrie că este separatist.


Postări populare de pe acest blog

Adrian Paunescu, “Mor Actorii”

"Fa-ma, mama, cu noroc/ Si arunca-ma in foc!"