pe scurt despre dilema organică

Maslow ierarhizează nevoile umane, admițînd că oamenii nu sunt atrași doar de nevoiele mecanice, dar mai degrabă de stimulii sau simțuri instinctuale necunoscute. Ei, atunci apar dilemele, ”cine sunt eu? ce pot? ce vreau eu? sunt plăcut?” blabla... Din păcate acest blabla este important să îl poți individualiza după propriele nevoi. Voila, Maslow este un miștokar super tare, care ne pune într-o piramidă veselă, o învârte și cine nu reușește să atingă nivelul, iese din joc.. Ceva de genul YOU ARE A LOOSER!!! Game lost! Din păcate avem și dimensiunea timpului care ne presează ca teascul, uneori nu scurge ce e mai bun din om.
Maslow începe cu nevoile fiziologice: mâncare, habitat, sex, apă! Si cine poate să spună că se gândește la Beatrice din Divina Comedie atunci când are doar câțiva gologani pentru fiziologic :D Trebuie să ai febră de geniu în tine ca să reziști parcursul acesta, în plus, chiar dacă te educi la nesfârșit, negând dorințele și reprimându-le, nu poți să depășești acest nivel, depindem fiziologic de acest nivel, suntem materie, si materia are nevoie de materie să existe.
URMEAZA:
Nevoia de stabilitate, DE protectie impotriva imbolnavirilor, a vatamarilor fizice, a dezastrului economic, a factorilor ocazionali si imprevizibili, nevoia de structura, ordine si lege, cum ar fi crize economice, nevroze, situatii .. revenind la dilema organica... oare de ce apare nevroza, de ce depresia este boala sec XXI?! de ce siguranta noastra scade? Tarile sarace nu au decat sa se impace cu gandul ca in curand nu vor iesi din criza aceasta de ...., iar cele cu un nivel socio-economic ridicat... nu au decat sa accepte ca siguranta nu o dobandesc singuri, ci in grup, si trebuie sa vorbesti si sa ai prieteni, nu doar psiholog, iar oamenii comozi..mereu au cautat surse psiho-emotionale de scurta durata, care se consuma atat de repede cu banii castigati,securitatea se dobandeste, dar nu primeaza ca scop.

Suntem fiinte : S O C I A L I Z A M! Eu gandesc, deci exist...:)) nu putem sa traim singuri la nesfarsit, despartirile sunt dureroase, "hemoroizi" de care ar trebui sa scapam.. starea de neliniste si izolare pe care ne-o inducem este un pas sigur spre auto-distrugere. Avem nevoie de GRUP, prieten, afiliere... Probabil ideea cu cetatenia nu este pana la urma o idee proasta.. Avem nevoie de afectiune, sa spunem ca ne este dor.. si sa auzim ca suntem doriti, avem nevoie sa ne implicam afectiv!!!! sa ne simtim utili! @-->--->>------

cautam statut social... cautam respect, stima, valori pentru care sa fim apreciati de grupul intreg din care facem parte, sau..chiar mai mult!!!Din punct de vedere intern, nevoia de stima cuprinde dorinta de putere, realizare, incredere, independenta, libertate iar din punct de vedere extern dorinta de a avea reputatie,faima si glorie, recunoastere, demnitate, apreciere. Satisfacerea acestor nevoi duce la incredere in sine, constientizarea valorii proprii, sentimentul de a fi util si necesar in lume.. ce este mai frumos pe lumea asta, decat un om puternic care iti inspira emotii pozitive si o pozitie puternic ancorata in realitate?!

Ei, daca rezistam in joc... ajungem la un ultim nivel... Nevoia de AUTOREALIZARE!!!! Iti imaginezi, instinctual nu iti mai este foame, satisfacut, fain merci intr-o decapotabila prin oras cu o/un alaturi, care iti zambeste din toate madularile pentru a multumi pentru placerea de a fi alaturi! Te iubeste si te simti iubit, te adora, iar tu.. cel implinit, chiar simti asta... si tinzi sa imparti cu grupul care te respecta, impartasesti bucurua ta, dar mai este un pic doar pana la P E R F E C T I U N E!
Intrebarile care le dam la nesfarsit dspre cine si ce suntem noi, intrebari legate de metafizica... ei, uite ca la capitolul acesta ne raspunde experienta noastra de viata.. care tot timpul a tins spre unicitate, prin crearea a trasaturilor de caracter ce ne individualizeaza, de aia si spunem ca fiecare e unic in felul sau... si fiecare are rostul sau in viata!


Da, si uite in final am ajuns la un raspuns cat se poate de idio... cunoasterea organica e foarte simpla, bea apa, hidrateaza-te, fa miscare, rade, creeaza, povestes-te si distreaza-te pe seama ta!!!


Have fun!!!

Postări populare de pe acest blog

Adrian Paunescu, “Mor Actorii”

"Fa-ma, mama, cu noroc/ Si arunca-ma in foc!"