despre carti...

Non multa sed multum

Cartile construiesc Turnul Babel.


Intr-o epistola, Seneca ii propunea lui Lucilius ca nu ar trebui sa citim multe carti (extensiv), ci putine si temeinic (intensiv). Abudenta cartilor ar umbri mintea si ar toci atentia, adauga. La fel si Kant sustinea ca e mai rezonabil sa citim pe indelete si meditativ un numar de carti decat sa le rasfoim.. :)
Cat timp insa putem noi acorda unei carti?  ... Pentru ca e prea lunga, preferam mai mult sa citim printre randuri... sa cumparam carti audio, documentare video, ziare, reviste, etc. Dam vina mereu pe lipsa de timp..iar consecintele nu se lasa asteptate: cartile devin pline cu texte lejere, usor de asimilat..
Ce mai ramane din samburele acela de carte?! :)

Mai multe carti publicate decat cititori, o afirmatie decand a inceput sa constientizeze altii ca si cunoasterea poate sa fie periculoasa. Atunci de ce nu incearca fiecare sa-si imbogateasca zestrea cu care a ramas dupa  universitate saucolegiu, luand o carte in mana decat sa butoneze tv-ul o data la 5 min, ce-l impiedica sa-si tina un jurnal frumos?!

Nu mai este moda aia de pe vremuri sa se mai faca cadouri carti. Aveam 6 ani si primeam de la verisorii mei carti, inca nu stiam sa buchisesc bine, eram in clasa intaia, insa ne uitam la desene si miroseam cerneala. 
Imi amintesc de Guliver in tara piticilor, Sherlock Holmes, povestile lui Creanga, etc. Astia erau anii mei de copil, in generala.. Acuma cei din generala... sunt mai "evaluati" ca mine, "pardoanele" mele, plecaciuni de creasta :)
Daca m-as duce la o onomastica  cu o carte, mi-ar spune ca e prea putin, altii i-au adus o esarfa, care dupa un an se rataceste in sertare, un parfum, o rochie, un ceas, un card - servicii SPA, etc. 
Atatea site-uri  care promoveaza super mega variante de cadouri, nici unul dintre ele nu indeamna  „Cumparati o carte!”

Librariile nu gem in singuratate, se gasesc  destule persoane interesate inca, care-si mai petrec doua ore puricand la carti, uitandu-se la pret, uneori prea mare, dar si-ar fi dorit s-o cumpere...  
O intamplare interesanta a fostt pentru mine cand mi-am cumparat niste carti, iat cea mai scumpa dintre ele a fost cea din hartie reciclata. Nu am inteles atunci diferenta.

Editurile se plang de costuri prea mari si venituri mici, acuzand ca nu se mediatizeaza cititul in locuri publice, cafenele, pe terase vara, etc, desi mass-media promoveaza emisiuni din recenzii si opinii scurte asupra unor carti en vogue, de care se servesc uneori „cultii”  sa le bage in discutii mai apoi.. „e destul de interesanta, v-o recomand”..

Cartea – accesoriu. Devine utila si prin conditia ei fizica, se introduce in arta in forma designului interior, mese, biblioteci, lampi confectionate din carti vechi care iti fac cu ochiul sa mai iei una si sa o citesti.

Cautand pe google poze cu carti, nici nu m-am gandit ca dintr-o carte ar iesi un ghiveci stilat.. si inca multe altele.


Altii le transforma in opere de arta.


Mai mult insa ne preocupa continuitatea cartii, Leibniz se infricosa de accelerarea tiparirii cartilor, gandind ca abundenta cartilor nu poate sa aduca decat dezordine si barbarie. Acuma avem de unde alege: cartea tiparita, cartea digitala pe care o putem descarca chiar pe smart tel, Ipad’uri. 
Mutata de pe raft pe internet, cartea nu va muri niciodata, din contra, renaste!
Sa nu va fie frica sa cititi :)

Cine are carte, parte isi face!Postări populare de pe acest blog

Adrian Paunescu, “Mor Actorii”

"Fa-ma, mama, cu noroc/ Si arunca-ma in foc!"