incalzirea globala

Cantitati mari de aerosoli au ajuns in atmosfera arctica din Europa de Est si au generat o "ceata arctica" asa cum nu s-a mai vazut vreodata. Acest lucru s-a intamplat datorita unei situatii atmosferice deosebite care a cauzat asemenea influente la scara mare.
"Poluarea din prezent este de 2,5 ori mai mare decat era in primavara lui 2000. In consecinta, ne asteptam sa aiba loc o crestere semnificativa a gradului de incalzire", explica Dr. Andreas Herber de la Institutul Alfred Wegener din Bremerhaven.
Aerosolii sunt niste particule mici, lichide sau solide, care servesc pe post de nuclee de condensare in timpul formarii norilor. Oamenii de stiinta de la Institutul Alfred Wegener masoara continutul de aerosoli al atmosferei deasupra Svalbardei incepand din 1991.
Pentru a combate problema aceasta, reprezentantii grupului celor opt state puternic industrializate (G8) alaturi de Brazilia, China, India, Mexic si Africa de Sud, au semnat in 15 februarie 2007, la Washington, un acord de principiu privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Documentul este o continuare a "Protocolul de la Kyoto" ce urmeaza sa expire in 2012, relateaza BBC News.
Incalzirea globala este o moarte lenta, dar una sigura, cercetatorii au preconizat aceste simptome ale incalzirii globale doar peste 100 de ani. Insa concentratia deoxidului de carbon a ajuns la 380 parti pe milion, ceea ce inseamna o crestere de 100 ppm in 100 de ani, dintre care 2,6 ppm doar in anul 2005. Un alt fapt il constituie cresterea constanta a nevoilor de energie ale omenirii care sunt cu 15% mai mari doar in primii 5 ani de la inceputul secolului XXI, estimandu-se ca pana in 2030 fiind aceasta majorare sa fie de minimum 60%.
"Poluarea din prezent este de 2,5 ori mai mare decat era in primavara lui 2000. In consecinta, ne asteptam sa aiba loc o crestere semnificativa a gradului de incalzire", explica Dr. Andreas Herber de la Institutul Alfred Wegener din Bremerhaven.
La sfarsitul lunii decembrie 2007, Comisia Europeana a prezentat un nou set de propuneri privind companiile petroliere, care vizeaza reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera rezultate din activitatile de productie, rafinare, transport si ardere a combustibililor. De asemenea, Comisia a propus standarde mai stricte privind calitatea motorinei comecializata in blocul celor 27 de state europene, relateaza Reuters. De asemenea, Comisia Europeana sustine utilizarea unui amestec petrolier cu continut de pana la 10% de etanol, in incercarea de a promova consumul de biocombustibilii.

Postări populare de pe acest blog

Adrian Paunescu, “Mor Actorii”

"Fa-ma, mama, cu noroc/ Si arunca-ma in foc!"